LED polttimot

Tullessani aikoinaan LED-valot.fi –verkkokaupan palvelukseen en oikeastaan tiennyt yhtään mitään LED-polttimoista. Itse myönnän olevani niitä, jotka ovat ennen muinoin hamstranneet hehkulamppuja tarjoushintaan. Nyt vasta olen alkanut ymmärtää, miksi LED polttimot ovat niin iso juttu. Onneksi en ole yksin tämän oivaltamisessa, sillä design-maailmakin on vasta nyt tajuamassa lampun innovatiivisuuden.

LED polttimo on paljon ekologisempi valinta

Lähdetään nyt siitä, että LED polttimoilla pystyy säästämään sähköä ja rahaa pidemmällä aikavälillä. LED polttimot ovat hivenen kalliimpia, mutta ne taas kestävät paljon paremmin. Ne myös kuluttavat vähemmän sähköä.

Tuotetietoja tehdessäni LED polttimoiden kesto on ollut valmistajien mukaan 30–50 000 tuntia, eli nopeasti tiimari-laskimella laskettuna yhteen menoon saisi polttaa LED lamppua 3,5–5,5 vuotta. Hehkulamppu kärähtää vuodessa, ja on kuluttanut sähköä 40W tai 60W – näin siis oman kokemukseni pohjalta.

Kestosta päästäänkin sitten ekologiseen valintaan: Tämähän tietysti tarkoittaa, että lampun kestäessä pidempään myös vaihtotiheys vähenee. Tällöin syntyy laajemmalla katsannolla vähemmän lampuista tulevaa jätettä. Jopa 70% vähemmän olisi väite säästöstä, mutta en ainakaan itse pysty väitettä todistamaan todeksi.

MR16 polttimo​
MR16 polttimo​

Kannanotto LED polttimoiden kantoihin

Pahin kompastuskiveni on ollut kantojen ymmärtäminen. Nyt kun paremmin LED polttimoita ymmärrän, peruskäyttööni sopii erinomaisesti LED polttimon E27 kanta. Tämä on minulla käytössä niin katto- kuin pöytälampuissani. Jalkalamppuun olen myös hankkinut LED polttimon, mutta sen kanta olikin kynttilälampun E14. Siihen tutkimustyöhön meni näin pöljänä humanistina tovi.

Ei oikean polttimon valinta ole onneksi rakettitiedettä, vaikka näitä GU10, G4, MR16, G9, -polttimoita riittäisikin vielä nimettäväksi edellä mainittujen lisäksi.

Nanoleaf Bloom mustalla kuosilla​
Nanoleaf Bloom mustalla kuosilla​

Design-maailma on iskenyt myös hampaansa LED polttimoihin

LED polttimot ovat kuulemani mukaan olleet pitkän aikaa design-maailman syrjimiä. Lähinnä syy kaiketi on ollut se, että lamppuja pidettiin kylminä ja sieluttomina. No onneksi tuosta painajaisunesta on herätty, koska design LED polttimot ovat alkaneet niittää mainetta ja kunniaa kansainvälisissä muotoilutapahtumissa.

Oma suosikkini design-palkituista on E27 kannalla varustettu Nanoleaf Bloom. Lamppu joka tuntuu siltä, ettei se ole lamppu. Tuo kyseinen lamppu on siis sellainen, että siinä on lukuisia pieniä LED-lamppuja, ja sillä on vaihtuva kuosi. Itse olen nähnyt ainoastaan mustakuosisen Nanoleafin.

Edelleen pidän Nanoleafia sellaisena, joka olisi voinut olla barokkiruhtinaan hovin katossa. Hauskinta tuossa lampussa on vaihtuvan kuosin lisäksi myös ne pienet valot: Ne jäävät vilkkumaan silmiin vielä pitkäksi aikaa. 

LED polttimoita on kaikenlaista. Untuvikko putoaa helposti kärryiltä.​
LED polttimoita on kaikenlaista. Untuvikko putoaa helposti kärryiltä.​

LED polttimo kertoo tarinaa

Kyllä se kertoo! LED polttimon valinta kertoo, että haluat olla ekologinen. Design-lamput kertovat sinusta samalla myös persoonana. LED polttimo useimmiten menee toki piiloon valaisimen sisään, mutta se kuitenkin toimii katseenvangitsijana lampun läpi.