Makuuhuoneen valaistuksessa huomioitavaa

Kuinka moni käyttää oikeasti makuuhuonetta vain nukkumiseen? Käsi ylös! Niinpä niin… Makuuhuone on enemmänkin kuin vain nukkumiseen tarkoitettu talon pyhä tila, jonne lapsilla ei ole asiaa sängylle pomppimaan.

Ei sillä… toimiihan toki makuuhuone enimmäkseen lepotilana, mutta voisinpa väittää sen olevan myös työtila. Kaikilla ei ole kotona niin paljoa neliöitä, että olisi oma työhuone. Monen tietokonepiste törröttääkin makuuhuoneen yhdellä seinällä. Makuuhuoneessa on myös vaatekaapit, joten vaatteiden vaihtokin yleensä toteutuu juuri tässä tilassa.

Lähde: Pixabay​
Lähde: Pixabay​

1. Lämmin himmennettävä valaistus makuuhuoneessa: Rentoutumiseen ja nukkumiseen

Suositushan on, että makuuhuoneen valaistuksessa olisi oltava rauhallinen. Sitä ajatusta en aio ampua alas, koska se on ihan totta. Valojen näkökulmasta hyvä yleisvalo on ehdoton, mutta valoja pitäisi pystyä myös himmentämään. Esimerkiksi Himmennettävä SLIM 4,5W alasvalopaketti soveltuu tähän.

Nukkujan on syytä muistaa, että elämä helpottuu paljon yöpöydästä ja sen päällä olevasta pöytälampusta. Näin pienemmän valon saa hetkessä päälle ilman unenpöpperöistä seinäkatkaisimen hapuilua ja yleisvalon häikäisyä.

Pimeys ei ole pelkästään kompurointia: Osa myös jopa pelkää pimeää. Lapset erityisesti ovat herkkiä. Siksi rauhoittava yövalo on tärkeä! Tämän voi todistaa ihan allekirjoittanutkin omasta lapsuudestaan.

Lähde: Pixabay​
Lähde: Pixabay​

2. Kohdennettavat makuuhuoneen valot: Työtila

Kaikilla ei ole niin isoa neliömäärää, että olisi oma työhuone. Tietokonenurkkaus on siis mitä todennäköisin lisä makuuhuoneen ilmeessä.

Ihan yleisesti ottaen hyvä kattovalo toimii varmasti työvalona, mutta kyllä työpöydälle pistetty pöytälamppu auttaa ja tehostaa omalla tavallaan työskentelyä.

Lapsille riittää aivan varmasti hyvä kattovalo leikkeihin, mutta läksyjen parissa pöydällä oleva lamppu on ehdoton. Valaisin sitä paitsi antaa keskittymiskykyä läksyjen tekoon! LED Pöytälamppu Milou on hyvä esimerkki pienestä pöytävalaisimesta.

Lähde: Pixabay​
Lähde: Pixabay​

3. Luonnon valkoinen yleisvalo: Makuuhuone on käyttötila

Yleisvalo. Yleisvalo. Yleisvalo.

Hyvä valkoinen yleisvalo, eli sama mitä ulkonakin, on oleellista. Tämä sen vuoksi, että kellertävä vääristää värejä mutta myös vaikeuttaa siivoamista. Luonnon valkoisessa yleisvalossa sinulla on parempi keskittyä vaatteiden valintaan, mutta myös näet paremmin siivottavan tilan pölyt ja roskat. Hyvällä valaistuksella välttää myös väärien esineiden, kuten legojen, joutumisen imuriin.

Muista siis!

  • Hyvä yleisvalaistus siivoamiseen, vaatteiden vaihtoon, leikkimiseen, yleensäkin tilassa toimimiseen.
  • Kohdennettava valaistus: työntekoon, vaatevalintoihin.
  • Himmennettävä valaistus, hämärävalo: pimeän pelkoon,