Erilaiset kattovalaisimet eri tarpeisiin

Kattovalaisimet jakavat valon ylhäältä käsin lähes tasaisesti koko tilaan, siinä missä muut lamput korostavat huoneessa vain osaa. Kattovalaisimet nostavat esille huoneen yleisilmeen, voivat toimia sisustuselementtinä ja antavat työvalon. Siksi niihin kannattaa panostaa. 

Kattovalaisin yleisvalona

Koitapa siivota asuntosi hämärässä tai pienen seinälampun turvin. Siinä ei voi millään huomata jokaista pölynnokaretta saati hyllypintoja. Karu todellisuus asunnon yleisilmeestä paljastuu ainakin allekirjoittaneelle kämpän kylpiessä luonnonvalkoisessa auringon valossa. Sitä pirskatin pölyä on kaikkialla! Hyvä kattovalaisin pelastaa ainakin osan siivoustilanteesta talven kaamospimeyksissä. Et myöskään kompuroi, tallo esineitä tai muuten vain nysvää pimeydessä.

Plafondit ovat perinteikkäitä kattovalaisimia.​
Plafondit ovat perinteikkäitä kattovalaisimia.​

Kattovalaisin sisustajan näkökulmasta

Sekä ammattimaiset sisustajat että kotihengettäret/-henget tarvitsevat särmäkkäitä ja sielullisia valoja, koska tylsät plafondin mollukat ovat lähinnä eteisen ja perusyleistilan juttu.

Disclaimer: Plafondit ovat kyllä hyviä yleisvaloja, mutta voi haukotus noin muuten. 

Oleellista sisustuksellisessa kattovalossa on, että se kertoo aina jonkin tarinan sisustajastaan. Voisin kuvitella esimerkiksi tämän Slizia -kattovalaisimen omistajan olevan arjen luksuksen ja designin ystävä. Luultavasti myös pitää estetiikasta ja siisteydestä kotonaan. Tuo Slizia todella hivelee sielua runollisella jääkukkamuodollaan.

Kattovalaisimet työkäytössä

Ei kai tarvitse hokea, miten hyvä kattovalaisin on työkäytössä? No hyvä, koska se on jo varmaan tullut ihan selväksi. LED-valot.fi on toteuttanut kattovalaisin-ratkaisuja sekä halli- että toimistotilassa. Hallin valaistus toteutettiin siten, että valotehoksi nousi 600 luksia. Tämä syntyi asiakkaan toivomaa lamppumäärää pienemmällä summalla, mikä tietysti oli hankkeen tilaajalle positiivinen kokemus.

Toimistossa kattovalaisimet ovat yhtä tärkeässä roolissa, koska valon voimakkuus ei saa häiritä näyttöpäätetyötä. LED-paneelivalot ja LED putket ovat parhaimpia ratkaisuja kattoon. Toimiston valaistus on myös oleellinen siksi, että toimistossa käy ulkopuolisia.

Toimiston valaistus LED putki valaisimilla.​
Toimiston valaistus LED putki valaisimilla.​

Mitä nyt tästä sitten piti oppia?

Kattovalaisin on hyvä yleisvalo, joka jakaa valon suurin piirtein tasaisesti koko huonetilaan. Hyvän yleisvalon merkityksessäkin se voidaan nähdä yhtenä tilan katseenvangitsijana ja tarinankertojana, jolloin kattovalaisimen muotoiluun sietää vähän panostaa.