Kylpyhuoneen valaistus

Kylpyhuone on kotitaloudessa monelle eräänlainen käyntikortti, jossa pintojen ja valojen valinnoilla on oma erityinen merkityksensä. Upeasti remontoitu kylpyhuone toimii kaikille tilana valmistautumiseen ja tunnelmointiin. Sen vuoksi kylpyhuoneen valaistus on merkittävä osa kodin viihtyvyyttä.

​

Hyvä yleisvalo

Kylpyhuone on kostea tila, joten valaistuksen täytyy myös kosteutta kestävää. Valaisimen suojausluokka kertoo tämän: Kaikki IP44 merkityt valaisimet kestävät kosteita olosuhteita.  

Hyvä kylpyhuoneen yleisvalo on kirkas ja luonnollisen valkoinen. Tällainen on LED Lumispot- alasvalo IP44/IP23, joissa on kehys on viimeisen päälle tyylitelty näyttäväksi. Sen valoteho on 460 lumenia ja sähkönkulutus 6,5W. Nämähän ovat suunnattavia, joten valaistuksen saa juuri optimoidusti siihen kohtaan, mihin haluaa.

Valaistus voi olla toki useamman valon varassa, joten neljän LEDSPOT-valaisimen kylppäripaketti pistää koko valaistuksen kerralla pystyyn –ja edullisesti. Näissäkin totta kai IP-suojaus on IP44. Tehoa kuluu 3,2W ja valoteho on 280 lumenia, mikä on hivenen vähemmän kuin edellämainitulla Lumispotilla.

​

Hyvä yleisvalo auttaa valmistautumaan päivän askareisiin tai illalla pehkuihin menoon. Yleisvalo on myös suhteellisen armoton kylpyhuoneen kalkkiutuneiden roisketahrojen bongaamiselle, joten kannattaa olla ahkera siivoilija.

Tunnelmallinen valaistus

Tunnelmallinen kylpyhuonevalaistus on monelle todella merkityksellinen, varsinkin jos yhteydessä on sauna. Hemmottelijoille, mukavalle rentouttavalle saunaillalle, on parempi saada pienempi tunnelmallinen valaistus.

​

Mukavia yksityiskohtia ovat tähtitaivastyyliset valaistukset. Ihan saunakäyttöön tarkoitettu saunavalosarja, voi olla kylpyhuoneen valaistuksessa todellinen hitti-isku. Suositeltavaa on toki vielä valita saunavalosarjoista teräksisen väriset valosarjat, koska ne ovat parhaiten synergiassa kylpyhuoneen suihkun ja hanojen teräksisyyden kanssa.

Yhteenvetoa valaistuksesta

Hyvä kylpyhuoneen valaistus toteutuu seuraavilla keinoilla:

  • Hyvä luonnon valkoinen yleisvalo (3000K)
  • (Mahdollisesti suunnattavia) Alasvaloja, kuten LEDSPOT ja Lumispot
  • IP44 suojausluokka
  • Tunnelmaan saunavalosarja, esimerkiksi tähtitaivaaksi kattoon