Olohuone on valaistuksen palapeli

Olohuone on kotisi sielu. Siellä nostetaan esille persoonaa ja elämäntyyliä. Olohuoneen on oltava ilmava viihtyisä paikka. Ja valoillahan se tunnelma syntyy!

Olohuoneen valaistus työkäyttöön

Mitä tämä edellyttää olohuoneen valaistukselta? Voin jo heti sanoa, että palapelin kokoaminen yksinomaan tunnelmavalaistuksessa ei tule onnistumaan. Puolihämärässä tilassa sinun on täysin mahdoton ensinnäkään hahmottaa paloja, saati löytää sitä yhtä ratkaisevaa hukkunutta palaa.  

Tarvitset siis hyvän olohuoneen yleisvalaistuksen. Hyvä yleisvalaistus takaa sen, että pystyt työskentelemään olohuoneessa täysipainoisesti. Palapelin kokoaminen onnistuu parhaiten juuri täydessä valaistuksessa.

​

Leffan katsominen edellyttää tunnelmavalaistusta

Leffan katsominen ei ole missään nimessä täyden valaistuksen juhlaa. Oikeastaan valot pitäisi saada hämärrettyä tai kokonaan pois! Nyt kun naksuja on tulossa keittiöstä syötäväksi, parempi lienee epäsuora hämärretty valaistus. Valaistuksen voi kohdentaa television taakse, kirjahyllyihin tai tauluihin. Pääasia on, ettei kohdennettu valaistus häikäise missään vaiheessa huoneessa olevia tai television ruutua.  On hyvä myös huomioida, etteivät kohdevalot parasta huomiota kohteestaan.

​

Mukava lukuvalo olohuoneeseen

Mutta tätä varten tarvitsen mukavan istuimen ja siihen sopivan lukulampun. Jalkalamput ovat todella kivoja, koska jalkalampun valo on suhteellisen lähellä. Valoja voi vielä ohjata kirjanlukuun! Sisustusvalaisimet ovat tyylikkäitä yksityiskohtia olohuoneessa, joten niitä voi pitää eräänlaisena kruununjalokivenä. Jo rakentamisvaiheessa on hyvä huomioida tarpeeksi sähköpistokepaikkoja, joihin pöytä- ja jalkalamput saa kiinni. Sähkömiesten mukaan jatkopistorasia on vain väliaikainen ratkaisu.

​

Muistilistaa olohuoneen valaistukseen

Olohuoneen valaistus on mutkikas palapelin summa. Tämä on jopa talouden haasteellisin, koska olohuone toimii niin monenlaisessa erilaisessa käytössä.

Summa summarum:

  • Yleisvalaistuksella varmistaa olohuoneen tilankäytön työnteossa. Siivoamisessa olohuoneen liat tulevat esille vain hyvässä valossa.
  • Kohdevalot nostavat olohuoneen yksityiskohtia esille, olivat ne sitten tauluja, kirjoja tai koriste-esineitä.
  • Kohdevalot pitää ohjata siten, etteivät ne häikäise ketään.
  • Televisiota on mukavampi katsoa hämärässä valaistuksessa.
  • Sisustusvalot tuovat tyyliä ja ryhtiä huoneeseen. Niitä ei sovi kuitenkaan ihan miten vain käyttää kohdevalaistukseen, koska ne varastavat huomiota. Sisustusvaloille täytyy olla pistokkeita.