Vaateliikkeen valaistus: Vaatturiliike Sauma

Vaatturiliike Sauma

Helsingin Bulevardilla sijaitseva Vaatturiliike Sauma on varmasti Suomen hienoimpia vaateliikkeitä. Sauma valittiin jopa Plaza Uomo lehdessä yhdeksi maailman top 100 miestenvaateliikkeistä. Liike henkii italialaista rentoa miesten tyyliä.

Hienot tuotteet kaipaavat hyvän valaistuksen​
Hienot tuotteet kaipaavat hyvän valaistuksen​

Vaateliikkeen valaistus

Hienot tuotteet on myös esiteltävä sen mukaisesti ja valaistukseen on siksi myös panostettu. Huima määrä kiskovalaisimia valaisee koko liikkeen hienosti. Halusimme kuitenkin testata mihin tässä ympäristössä pystyisi tyylikäs LED kiskovalaisimemme.

Testiin laitettiin kaksi 25W ja 4000K kiskovalaisinta. Yksi normaali sekä yksi, jonka keila on säädettävä. Tulos oli yllättävä. Vaikka liikkeessä oli todella suuri määrä valaistusta jo valmiiksi, kiskovalaisimen potku oli todella kova. Jopa niin kova, että valoja piti säätää tarkkaan, etteivät ne häikäise asiakkaita.

​

Lopullisiksi paikoiksi testivaloille valikoitui sisäänkäynti, josta on helppo valaista minne tahansa liikkeessä. Esimerkiksi hieno vaaterekki asusteineen, esittelypöytä tai vain sisäänkulku.

Ongelmaksi kuitenkin havaittiin valojen värisävy 4000K. Tämän valon suuntaaminen neuleiden esittelypöytään teki paitojen väristä varsin kalpean. Niinpä viikon testin jälkeen vaihdoimme lamput 3000K värisävyisiin. Nämä mahdollistivat paljon paremman värintoiston.

Samalla testattiin myös heikompia 15W valaisimia ja yleisvalona kohdevalaisun sijaan ne toimivat jopa paremmin.

Yhtenä ongelmana ollut pimeähkö esittelypöytä saatiin valaistua, joten allekirjoittaneen irronneet takinnapitkin vaihtuivat lennosta pöydän ääressä.​
Yhtenä ongelmana ollut pimeähkö esittelypöytä saatiin valaistua, joten allekirjoittaneen irronneet takinnapitkin vaihtuivat lennosta pöydän ääressä.​

Huomioitavaa liiketilan valaistuksessa

Vaateliikkeen valaistuksessa on tärkeää huomoida:

  1. Energiasäästö

  2. Lämpötila

  3. Oikea värilämpötila ja valojen kohdistus

  4. UV säteily

Vaateliikkeissä käytetään valoja usein 09-21 sekä 1-3 tuntia aukioloajan ulkopuolelle, joten erot halogeenien ja LEDien käyttökustannuksissa näkyvät ja tuntuvat merkittävästi.

Valojen lämpiäinen on myös tärkeää huomioida. LED ei lämpiä juurikaan ja asiakkaat välttävät turhan ”hikoiluefektin” vaatekopissa. Ainakin allekirjoittanut tietää hyvin sovittamisen tuskan ja sen perinteisesti mukanaan tuoman tuskanhien.

Oikea värilämpötila hyvin tärkeää jotta vaatteiden sovittaminen on mielyttävää myös silmälle. Valot pitää osata kohdistaa myymälässä, "jos haluat myydä tuotetta se pitää olla olla myynnissä ei vain esillä”. Tärkeää on myös luoda valaistus, joka ei häikäise asiakkaita eikä luo liikaa varjoja.

Lopuksi on hyvä huomioida, että UV säteily haalistaa vaatteitta. LED valaisimissa on etuna, että niistä ei synny UV-säteilyä, joka haalistaisi vaatteiden värejä.

Esittelytiskin valaisemiseksi paremmin tarvittiin hyvin kohdennettavaa valoa.​
Esittelytiskin valaisemiseksi paremmin tarvittiin hyvin kohdennettavaa valoa.​

Vaattureiden ajatukset valoista

Myymälävalaistuksessa ensiarvoisen tärkeää on saada valo kohdistettua juuri oikeaan paikkaan ja etä sitä on riittävästi.

Näillä valaisimilla kumpikaan vaatimus ei tuottanut päänvaivaa. Erinomainen tuote. 

Katso muut projektin kuvat sekä inspiroivat tuotekuvat galleriasta.

Kiskovalaisin säädettävällä keilalla on melko iso, mutta tehokas ja monikäyttöinen. Tässä kiskovalaisimemme oli jo liian kirkas. Valo tulee suunnata siten, ettei se häikäise asiakkaita. Sääli sinänsä, sillä kohdevalo nosti hienosti hanskat esiin. Älä häiritse vaatturia työssään. Värien oikeanlainen toistuvuus on tärkeä osa onnistunutta valaisua.